Bezoek de praktijk
Penitentenstraat 15, Gent
Spinmolenplein 57, Gent
Bel me
+32 477 728173
Openingsuren
Ma-Vr: 8u30 - 18u
(enkel op afspraak)

Acupunctuur en de Traditionele Chinese geneeswijzen

Acupunctuur (het behandelen van aandoeningen met naalden) is één van de onderdelen van de Traditionele Chinese geneeswijzen. De Traditionele Chinese geneeswijzen omvatten meer dan acupunctuur alleen. Zij bestaan eigenlijk uit :

  • Acupunctuur – moxa (warmte toediening door kruiden).
  • Tuina anmo (Chinese medische massage).
  • Kruiden advies.
  • Voedingsadvies.
  • Qi gong ( het geven van ademhaling, beweging en psychische oefeningen als thuiswerk en als behandeling).
  • Levensstijl advies.

De Traditionele Chinese geneeswijzen of T.C.G. zijn bij uitstek geneeswijzen om preventief te werken nog voor ziekten optreden. Eens men een aandoening of ziekte heeft kan T.C.G. nog steeds preventief werken om erger te voorkomen. Uiteraard is er een lijst van aandoeningen die men door middel van T.C.G. kan genezen.

Onderzoek

Na een uitgebreid vraag gesprek wordt beslist of de aandoening voor T.C.G. in aanmerking komt of doorverwijzing noodzakelijk is. Daarom is het handig een eventueel medisch onderzoek (medische beeldvorming enz..) mee te brengen, maar het is niet noodzakelijk. Bij het onderzoek hoort ook het kijken naar de tong, het voelen van de pols en het observeren van het uiterlijk voorkomen.

Behandeling

Acupunctuur is de hoofdbehandeling, al dan niet gecombineerd met massage en/of qi gong. Daarnaast kan er het nemen van kruiden worden geadviseerd. Bij mensen die geen acupunctuur (naalden) wensen of bij zeer gevoelige mensen wordt enkel medische massage en/of qigong toegepast.